Nagrzewacze wody stosowane w restauracji powinny posiadać dużo wyższą efektywność c.w.u. niż te zainstalowane w budynkach mieszkalnych. W punktach tych ważne jest przede wszystkim przygotowanie sporej ilości wody w minimalnym czasie. Pojemnościowe ogrzewacze Junkers model S wyposażone są we własny palnik oraz podgrzewają wodę w zintegrowanym bojlerze. Gwarantują natychmiastowy dostęp do ciepłej wody i pozwalają na wykorzystanie jej w paru punktach jednocześnie. Produkowane są tylko w opcji stojącej o pojemności 115, 155 oraz 195 l. Powinny być montowane w pomieszczeniu o właściwej powierzchni z dobrą wentylacją. Do pomieszczeń o kiepskiej wentylacji dedykowane są podgrzewacze Junkers CelsiusSTAR lub Celsius PUR o mocy kolejno 42 oraz 50 kW. Posiadają one zamkniętą komorę spalania dzięki czemu można je zabudować w szafce. Dodatkowo CelsiusPUR funkcjonuje w trybie kondensacji co jest związane z większymi oszczędnościami w zużyciu paliwa opałowego. Urządzenia te wytwarzają c.w.u. w sposób nieprzerwany w trakcie przepływu wody. Sensor temperatury wysyła dane o zakresie przepływu a inne czujniki zapewniają monitoring temperatury na wlocie oraz wylocie.Objętościowe czy przepływowe ogrzewacze wody zasilane gazem Junkers o dużej efektywności gwarantują komfort c.w.u. w każdym barze.