Przy planowaniu ogrzewania podłogowego należy uwzględnić właściwą ilość miejsca na izolację. Stosowna grubość warstwy izolacyjnej ochroni dom przed stratą ciepła do ziemi i fundamentu. Im grubsza warstwa tym lepiej, aczkolwiek powszechnie przyjmuje się wartość przynajmniej 100mm dla posadzki na gruncie, natomiast dla stropu akceptuje się wielkość przynajmniej 25 mm. Przez zastosowanie odpowiedniej warstwy ochronnej ocenia się, że 85% ciepła wraca z powrotem do domu. Do izolacji podłogi stosuje się panele ze styropianu typu EPS lub XPS. Pierwszy typ styropianu formują spienione granulki ściśnięte w blok, który następnie cięty jest na mniejsze tafle. Jego powierzchnia zawiera pory, co powiększa jego nasiąkliwość. Bardziej praktycznym wyborem są panele XPS, które wytwarzane są o docelowych rozmiarach. Tafle te posiadają jednorodną strukturę o gładkiej powierzchni. Ważną kwestią jest jakość płyt styropianowych, czyli ilość surowca zużyta na wyprodukowanie jednej paczki styropianu. Im większy ciężar tym cechy ochronne są lepsze. Do zaizolowania podłogówki nie stosuje się folii metalizowanej gdyż nie posiada ona cieplnych właściwości izolacyjnych. Wykorzystuje się ją w celu zabezpieczenia tafli ze styropianu przed wodą z wylewki betonowej oraz do wytyczania miejsc na przewody wodnej podłogówki.